Blockchain; een ketting van blokjes, was het maar zo simpel!

Inspiratiesessie - maandag 9 april 2017

Wat is blockchain? Wat kun je ermee? Hoeveel gaat mijn onderneming merken van deze techniek?

Dat waren de vragen waarmee de aanwezigen maandag 9 april de inspiratiesessie in stapten. Ditmaal waren naast de Dragers van Flint ook relaties van Fountainheads uitgenodigd, om naar het inspirerende verhaal van Jean-Paul Luijten te luisteren.

Al tijdens de introductie werd duidelijk dat er veel weerstand is. We kennen allemaal Bitcoin, een applicatie (software) die gebruik maakt van Blockchain (hardware). En daarover komt nogal kritiek en het roept verschillende vragen op: Is het wel veilig? Wat levert het mij op? Hoe werkt het dan? Net zoals we 25 jaar geleden over internet dachten, willen we nu ook weten hoe het werkt en wat dit kan betekenen in de toekomst.

Jean-Paul probeerde ons in een notendop te vertellen wat blockchain is en ook waarom het zo veilig is en welke toepassingen mogelijk zijn in de toekomst. Dit verhaal samenvatten in een verslag is eigenlijk onmogelijk en laten we het dus maar houden op ‘je had erbij moeten zijn’…

Tijdens de verdieping werd nagedacht over de toepassingen per bedrijf. Zo wordt met een nieuw ticketverkoopsysteem al gebruik gemaakt van de Blockchain techniek, waarbij ieder ticket uniek is en te herleiden is naar de oorsprong. Hoe mooi zou het zijn als we in de toekomst kunnen achterhalen waar de ingrediënten of onderdelen van producten die we gebruiken vandaan komen. Dan weet je pas écht wat je koopt. En als de Belastingdienst Blockchain volledig gaat doorvoeren, dan is er uiteindelijk geen Belastingdienst meer nodig. Blockchain is namelijk een systeem dat altijd klopt en waarmee je niet kunt frauderen. Blockchain controleert zichzelf als het ware, waardoor de functie van (menselijke) controleur komt te vervallen.

Durven we allemaal zover te denken? Verandering is altijd spannend of eng en zeker als het zoveel invloed heeft op jouw directe omgeving. We kwamen deze middag binnen met 3 vragen, maar we lopen naar buiten met nog grotere vragen. To be continued…
 

Kijk voor meer informatie op www.ispart.com of www.freelancer.nl/profiel/jeanpaulluijten

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.